пʼятниця, 18 жовтня 2024 р.

Європейський день боротьби з торгівлею людьми

18 жовтня – День, який оголошений Європейським днем боротьби з торгівлею людьми, був започаткований 18 жовтня 2007 року.

Такий день необхідний для консолідації діяльності та підвищення рівня обізнаності з найдавнішим негативним феноменом - торгівлею людьми, особливо жінками і дітьми. Не байдужість громадськості до цього явища і візуалізація проблеми на глобальному рівні - запорука успішної боротьби з цією проблемою.

 Нагадаємо, що 17 листопада 2005 року була підписана Конвенція Ради Європи «Про боротьбу з торгівлею людьми». Пару років опісля Європейський Парламент одностайно прийняв звіт «Стратегії запобігання торгівлі жінками і дітьми, які є вразливими до сексуальної експлуатації». Прийняття цього звіту Членами Європейського Парламенту спонукає країни - члени ЄС вживати більше заходів для боротьби з торгівлею людьми і покращувати захист прав потерпілих осіб.


Торгівля людьми - це ганебне явище, з яким необхідно боротися. Україна активно реалізує міжнародні стандарти у національному законодавстві. Важливо зрозуміти, що це серйозний злочин, за скоєння якого передбачена кримінальна відповідальність у вигляді покарання від 3 до 15 років позбавлення волі (стаття 149 Кримінального кодексу України).


Наразі в Україні налагоджено систему підтримки та надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, включаючи можливість отримання статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, що передбачає надання різного виду допомоги для повернення особи до нормального життя.

Разом з тим, проблема торгівлі людьми особливо загострилася в Україні після повномасштабного вторгнення рф на територію нашої держави. Ми зіткнулася із катастрофічними гуманітарними і соціальними наслідками (сексуальне насильство з боку військ рф, торгівля людьми, примусове вивезення мирних жителів до рф тощо). Жінки та діти, які змушені покинути Україну, також стикаються з ризиками торгівлі людьми.


До Європейського дня боротьби з торгівлею людьми пройшов круглий стіл за участю членів  мобільної бригади соціально-психологічної допомоги з особами, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі з залученням спеціалістів безоплатної первинної правової допомоги. Обговорили питання про сучасний стан проблеми торгівлі людьми та ситуацію в Чернігівській області.


З 9 по 18 жовтня в закладах освіти проходили заходи з відповідної тематики: бесіда" Обережно незнайомець", заняття " Незнайко в місті", перегляд відеофільму " Я людина - не товар" (Плугатарський ЗДО «Малятко»); бесіда «Правила безпечної поведінки з незнайомцями», перегляд мультфільму «Незнайомець. Правила безпечної поведінки», настільний театр «Колобок» на новий лад «Хто такий незнайомець», дидактична гра «Свої чужі», моделювання казки «Колобок» «Фігури вивчаємо про безпеку не забуваємо» (Харківський ЗДО «Ранок»), сюжетно рольова гра «Впізнай хто це» (з використанням масок та іншої атрибутики», заняття «Незнайомці-вигадники», дидактична гра «З ким можна спілкуватися, а з ким ні», «Сам вдома» «Вгадай хто покликав» (Липівський ЗДО «Малятко»); бесіди  «Великі права маленької дитини», «Якщо чужий приходить в дім», перегляд мультфільму з учнями початкової ланки «Дві маленькі дівчинки», анкетування учнів старших класів на визначення проблеми «Торгівля людьми», виготовлення та розповсюдження учнями буклетів «Будь обережний. Жертвою торгівлі людьми може стати кожен» (Плугатарський ЗЗСО І-ІІІ ст.); заняття з елементами тренінгу "Людина - не товар!", година психолога "Скажи "Ні" сучасному рабству", "Торгівля людьми - ганебне явище сучасності", гра "Визнач свою позицію: міфи і правда про торгівлю людьми", гра "Рожеві окуляри", інтерактивне заняття "Я" почувається захищеним" за матеріалами профілактичної програми "Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція" (Талалаївський ліцей); тренінг «Методики виявлення і попередження торгівлі людьми. Алгоритм дії педагога», цикл занять «Практичні навички безпеки для дітей» (Красноколядинський ЗЗСО І-ІІІст.); квест "Людина- не товар", інформаційна дошка "18 жовтня Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми", година спілкування " Ні! Торгівлі людьми. Реальні історії людей" (Липівський ЗЗСО І-ІІІ ст.); бесіда "Попередження торгівлі людьми" (Харківський ЗЗСО І-ІІІ ст.).

            Наголошуємо, кожен має право на захист!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар