понеділок, 4 березня 2024 р.

Проблеми жінок на ринку праці, питання ролі жінки в сучасному суспільстві

 

У рамках проведення щорічної регіональної інформаційно-просвітницької акції "Жінки, знайте свої права" 04 березня 2024 року директором інклюзивно-ресурсного центру Оксаною МОВЧАН, на базі комунальної установи "Інклюзивно-ресурсного центру" Талалаївської селищної ради, з метою обізнаності жінок із своїми правами було проведено круглий стіл у формі тренінгу "Проблеми жінок на ринку праці, питання ролі жінки в сучасному суспільстві".

Учасники круглого столу, фахівці ІРЦ та спеціалісти відділу освіти, культури, молоді та спорту Талалаївської селищної ради, познайомилися один з одним та презентували себе у вигляді квітів були тут і "Тюльпанівни", і"Незабудки", і "Рибки". Ця вправа дала змогу учасникам переключитися на атмосферу тренінгу та зблизитися з колежанками.

Кожна учасниця при виконанні вправи "Струмок" мала змогу побудувати свій життєвий шлях у вигляді струмка, який відображав етапи становлення як жінки, як берегині домашнього вогнища, так і жінки в реалізації професії. Історія життя представлена як річка, що повертається назад до свого джерела (перші роки, проведені у колі родини) та проходить через складні часи, відображає спокійні та вируючі води, а також основні впливи.

Наступним етапом було командне завдання із складання соціальної історії, яка мала початок "У маленькому селі жила-була  дівчина, яку звали Марія...." та кінцівкою "І Марія стала керувати цією країною."

Це дало змогу проаналізувати багато чинників, які могли вплинути на успіх у реалізації та становленні як жінки, зокрема: Чи ця історія відбувається в Україні? Чому? Яку роль відіграють в успіху Марії чоловіки? Яким чином дівчата/жінки можуть досягти успіху в Україні? Що і хто допомагає і що та хто заважає Марії досягати успіху? Це реальність, майбутнє чи минуле? Наскільки багато використано «надприродних» чинників? Чи реально в Україні жінці досягти успіху? Що для цього потрібно?

Бурне обговорення внесла в роботу соціальна казка про Катрусю, яка створювалася кожним учасником тренінгу, адже, навіть,  не розуміючи цього учасник вносив  у рух історії свій життєвий досвід та переживання, страхи, свою реалізацію.

Командне завдання щодо проблеми жінок на ринку праці у місті  та селі та як їх перенаправити у правильне русло дали кожному розуміння, що українська жінка зможе реалізувати себе як в селі, так і в місті, хоча для цього необхідно використати в повній мірі свій потенціал.








Немає коментарів:

Дописати коментар