пʼятницю, 29 жовтня 2021 р.

Конкурс «Хлібом славиться Чернігівська земля»

Хлібна випічка — одна з найдавніших на планеті. Різноманітний хліб: житній, пшеничний, кукурудзяний — був і залишається основою раціону в багатьох культурах. Незважаючи на це, користь хліба періодично заперечується апологетами так званого здорового способу життя. А дієтологи, як і раніше, твердять: абсолютна відмова від хлібобулочних виробів може негативно позначитися на здоров’ї, спричинити незворотні зміни в роботі внутрішніх органів.
    Адже Талалаївщина – це край, де традиційно вирощують пшеницю, ячмінь, жито та інші зернові. Святковий стіл обов’язково прикрашає обжинковий хліб, коровай чи святковий обжинковий пиріг. 
    Здобувачі освіти Талалаївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів стали учасниками даного конкусу: це учениця 1Б класу Тарасенко Анна та учень 9А класу Стрикула Артем. Разом з своїми мамами зробили майстер-клас по приготуванню обрядової хлібної випічки у номінації «Хліб на рушнику».























Хліб у всі часи був символом багатства, а з допомогою солі наші предки захищалися від духів. Звичай зустрічати молодих весільним короваєм і зараз є неодмінною частиною свята. За правилом весільний коровай тримає мама нареченого, а сільничку мама нареченої. Так батьки символічно повчають своїх дітей перед початком самостійного життя, бажаючи їм міцної і щасливої родини.
Необхідні інгредієнти:
        хлібопекарська борошно – 1,5 кг;
        дріжджі – 20 г;
        курячі яйця – 10 шт.;
        молоко – ½ ст.;
        вершкове або рослинне масло – 100 г;
        сіль – 2 ч. л.;
        цукор – 1 ст.;
        спеції за смаком – ваніль, кориця, мак тощо
Інструкція по приготуванню:
Злегка підігріти молоко, розчинити в ньому дріжджі. Додати спеції за смаком.
Взяти 9 яєць, відокремити жовтки від білків. Жовтки змішати з цукром до отримання однорідної суміші і з’єднати з розчиненими дріжджами. Білки збити.
Просіяти борошно, додати сіль. ¾ Частини просіяного борошна помістити в глибоку миску, зробити в середині широке заглиблення. Повільно влити розчин з жовтків і дріжджів, додати вершкове (переважно) або пісне масло, суміш з білків.
Вимішувати 20-30 хвилин. Щоб тісто стало гладким, в процесі замісу можна додавати відкладену раніше частина просіяного борошна. Помістити готове тісто в чисту високу форму, накрити рушником, залишити в теплі на 1,5-2 години. Коли тісто підійде, його необхідно ще раз вимісити і знову дати підійти.
Готове тісто для короваю розділити на 3 частини. З однієї частини зліпити кулю. Другу частину розділити і розкачати на три тонких джгута, з них сплести косу і обернути кулю по нижньому краю, закріпивши кінці. Третя частина знадобиться для прикраси. Зазвичай весільний коровай оздоблюють гронами калини, колосками пшениці, пелюстками, квітами, фігурками лебедів.
Щиро дякуємо їй за майстерність, доброзичливість у приготуванні смачної домашньої і корисної випічки.

Немає коментарів:

Дописати коментар