понеділок, 5 грудня 2022 р.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом в закладах освіти Талалаївської селищної ради


         У рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» 1 грудня в закладах освіти Талалаївської селищної ради до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом відбулися інформаційно-просвітницькі заходи, тематичні виховні години, заняття з елементами тренінгу - «1 грудня – день боротьби зі СНІДом», акції «Червона стрічка», «Stop СНІД», воркшоп «Виготовлення символічної стрічки до акції 16 днів проти насильства» та ін.

Головною метою цього дня є привернення уваги суспільства до проблеми соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу, підвищення обізнаності населення про цю хворобу. Візуальним символом цього дня є червона стрічка, головний меседж якої: «Я знаю про проблему ВІЛ/СНІДу і я не байдужий до неї».

ЧЕРВОНА СТРІЧКА - ІСТОРІЯ ОДНОГО СИМВОЛУ

Всі звикли асоціювати червону стрічку, складену в особливий спосіб, з інформацією, що стосується проблеми ВІЛ/СНІДу, але мало хто сприймає цей символ в його початковому сенсі - як радикальний арт-проект, що свого часу дозволив перевернути звичні уявлення про цю епідемію.

Американський художник Франк Мур (1954-2002) був "творцем червоної стрічки", саме так його згадували в некрологах, коли він помер в 2002 році в результаті лімфоми - раку, пов'язаного зі СНІДом, а до цього він жив з ВІЛ-інфекцією більше 20 років.

Кров непоборених

Своє "відкриття" Франк Мур зробив, працюючи в асоціації художників "Візуальний СНІД", яка об'єднала в 1980-х роках ВІЛ-позитивних людей мистецтва, і продовжує успішно діяти і понині. Захворювання наносило сильну утрату культурі - вже багато талановитих художників, музикантів і інших людей мистецтва померли від СНІДу. Активісти вирішили привернути увагу саме до цього факту, щоб хоч якось "розворушити" суспільство. Ідея Мура була проста, і, як будь-яка геніальна думка, вона вже давно "витала в повітрі". Справа була в 1991 році, і Мур звернув увагу на те, що сусідня сім'я носила жовті стрічки - на знак надії, що їх дочка-військовослужбовець благополучно повернеться з Персидської затоки. Стрічки складалися так, що нагадували перевернену букву "V" - символ перемоги. Для природженого активіста, Франка Мура, боротьба зі СНІДом теж була війною, хай і "внутрішньою" - битвою, якій не видно кінця, а втрати все продовжуються. "Стрічка може бути метафорою і для СНІДу теж", - вирішив він.

Був вибраний червоний колір - колір крові, однієї з рідин людського тіла, в якій міститься вірус,
Для нового символу підготували продуману рекламну кампанію - це і забезпечило успіх. Почалося все з розповсюдження простої листівки, що закликала: "Відріжте червону стрічку 6 сантиметрів завдовжки, потім скрутіть у верхній частині у формі переверненої "V". Використовуйте англійську шпильку, щоб прикріпити її до одягу".

Справжнє визнання проект отримав тпід час церемонії вручення нагород "TonyAwards" в 2000 році. Всіх номінантів і учасників переконали надіти червоні стрічки. У прес-релізі проекту йшлося: "Червона стрічка стане символом нашого співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДУ. Найбільша надія, яка пов'язана з цим проектом, - це те, що до 1-го грудня, Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, ці стрічки носитимуть у всьому світі". Художники добилися бажаної мети - СНІД почав, хай і неявно бути присутнім в центрі суспільної уваги. Проста стрічка порушила "обітницю мовчання" відносно епідемії.

















Немає коментарів:

Дописати коментар