пʼятницю, 21 травня 2021 р.

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Депортація кримських татар, розпочата 18 травня 1944 року, — один з найбільших злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. Понад 20 років в СРСР повністю заперечувався злочинний характер цих дій. Хоча ще 1967 року парламент Радянського Союзу визнав необґрунтованими

звинувачення всіх кримських татар у співпраці з німцями, вони до самого краху комуністичного тоталітаризму так і не отримали права повернутися на історичну батьківщину.

Анексія Криму Російською Федерацією у березні 2014 році актуалізувала проблему боротьби кримських татар за свої права.

Вшанування на загальнодержавному рівні пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, демонстрація солідарності в боротьбі за відновлення їхніх прав набуває важливого українського та міжнародного значення.

З метою збереження історичної пам’яті, громадянського виховання, національного примирення в закладі освіти проведено тематичні виховні години, перегляд документальних матеріалів та архівних фото, підготовлених Українським інститутом національної пам'яті, історичного фільму «Хайтарма» (режисер Ахтем Сеїтаблаєв). Картина розповідає про депортацію кримських татар з рідної землі. У центрі – життєва історія військового льотчика Амет-Хана Султана. Він став очевидцем трагедії, яка не оминула і його родину. Під час відвідування тематичної виставки літератури в бібліотеці закладу освіти та засідання круглого столу, учні ознайомились з інформацією про трагічні події 18 травня 1944 року.

Низько схиляємо голови перед усіма загиблими та насильно переселеними народами Криму. Щиро віримо, що всі страждання, тяжкі випробування кримськотатарського народу мають завершитися, адже є надія, що Україна відстоїть свою територіальну цілісність.










Немає коментарів:

Дописати коментар