середу, 22 листопада 2023 р.

Кольоровий Тиждень Толерантності

  У рамках відзначення Міжнародного Дня толерантності (16 листопада) та з метою формування в учнів загальнолюдських  моральних цінностей, задля пропаганди принципів терпимості та розвитку толерантних настанов усіх учасників освітнього процесу з 13 по 17 листопада у Липівському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів  проходив КОЛЬОРОВИЙ ТИЖДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ під девізом "Толерантність - дорога до миру та співпраці".



Толерантність. Це слово сьогодні одне з найпопулярніших, найуживаніших у світі. У нашому суспільстві все частіше з’являється воно у лексиці державних, громадських, культурних діячів, журналістів – усіх тих, хто причетний до процесу демократичних перетворень.

У 1995 році на двадцять восьмій сесії Генеральної Конференції ЮНЕСКО її учасники прийняли „Декларацію принципів толерантності ” і проголосили   16 листопада Міжнародним Днем толерантності, який щорічно відзначається у країнах. 

Поняття толерантності вперше почали вживати у XVIII столітті. У своєму «Трактаті про віротерпимість» видатний французький письменник і філософ Вольтер писав: «Безумством є переконання, що всі люди мають однаково думати про певні предмети».

    Розуміння толерантність не однакове в різних культурах, тому що залежить від історичного досвіду народів. У англійців толерантність розуміють як готовність і здатність без протесту сприймати іншу особистість, у французів – як свободу іншого, його думок, поведінки, політичних та релігійних поглядів. У китайців бути толерантним означає великодушно й щиросердно ставитись до інших. В арабському світі толерантність – це вміння вибачати, терпимість, співчутливість, а в персидському – ще й здатність до примирення.

   У наш час толерантність розуміють як повагу і визнання рівності, відмову від домінування та примусу, визнання права інших на власні думки та погляди.   

    Отже, толерантність перш за все має на меті прийняття інших такими, якими вони є, і взаємодію з ними на основі згоди.

   Поділ людей на толерантних або інтолерантних є досить умовними. Кожна людина в своєму житті здійснює як толерантні, так і  інтолерантні вчинки. Але здатність поводитися толерантно може стати особистісною рисою, а відтак – забезпечити успіх у спілкуванні. Толерантні люди більше знають про свої недоліки та переваги. Вони критично ставляться до себе і не прагнуть у своїх бідах звинувачувати інших . Вони не перекладають власної відповідальності на інших.

    Толерантна людина не ділить світ на два кольори – чорний та білий. Вона не акцентує на розбіжностях між «своїми» та « чужими», а тому готова вислухати зрозуміти інші точки зору.

    Почуття гумору здатність посміятися над своїми слабкими сторонами – особлива риса толерантної людини. У того,хто здатний до цього, менша потреба домінувати та зверхньо ставитися до інших.

    Отже толерантна особистість знає і правильно оцінює себе. Її добре ставлення до себе співіснує з позитивним і доброзичливим ставленням до інших.

Толерантна людина:

·      Добре співпрацює з іншими на засадах партнерства

·      Готова миритися з думками інших

·      Поважає людську гідність

·      Поважає права інших

·      Сприймає іншого таким, яким він є

·      Здатна поставити себе на місце іншого

·      Поважає право бути іншим

·      Визнає різноманітність

·      Визнає рівність інших

·      Терпима до чужих думок, вірувань, поведінки

·      Відмовляється від домінування й насильства

 Толерантність – це активна позиція! Змінюйся сам! Змінюй людей навколо!

 Толерантність – це взаємоповага! Поважаєш себе? Поважай інших!

 Толерантність – це свобода!

 Руйнуй стереотипи. Так і справді легше жити!


                                              БУДЬМО ТОЛЕРАНТНИМИ!!!





















 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар