вівторок, 9 листопада 2021 р.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності – 2021


Щороку, 9 листопада, в Україні відзначають свято - День української писемності та мови, мета якого згуртувати українців навколо рідного слова.
        Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.
        Сьогодні день, коли у нас є нагода вклонитися рідному слову в його красі та виразності, влучності та розмаїтті. Учні 9 класів Талалаївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів разом з учителями української мови долучилися онлайн до участі написання  Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності – 2021. щоб відчути причетність до спільноти однодумців, зробити внесок у популяризацію рідної мови та перевірити власну грамотність. Читав його знаний у літературних колах Юрій Андрухович. 
День встановлений указом Президента України 6 листопада 1997 року на підтримку ініціативи громадських організацій – в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.
Нестор Літописець був монахом Києво-Печерського монастиря (бл. 1114 р.), першим давньоруським письменником і літописцем. Автор житій князів Бориса і Гліба, Феодосія Печерського; традиційно вважається одним з авторів «Повісті временних літ». Саме Нестор увів історію Русі в річище всесвітньої історії.
        Щороку саме в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, а також проводиться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності.
        Президент Володимир Зеленський привітав українців з Днем української писемності та мови, повідомляє пресслужба глави держави.
 «Це свято відзначається в день ушанування пам’яті Преподобного Нестора    Літописця, з чиїм іменем пов’язують започаткування писемної української мови», - зазначив Зеленський.
        Президент зауважив, що за свою багатовікову історію українська мова не раз зазнавала утисків, заборон і репресій. Однак завдяки незламній волі українського народу їй вдалося вистояти й утвердитись.
        «Приємно, що сьогодні українська стає все більш уживаною і серед молоді, упевнено завойовує культурно-інформаційний простір, український контент заповнює радіо- і телеефіри, а україномовні кіно, музика, мистецькі проєкти, книги стають усе більш популярними в Україні та світі»,
- заявив Президент.
        












Немає коментарів:

Дописати коментар