четвер, 23 травня 2019 р.

ІІ (обласного) етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)


16 травня 2019 року на базі дитячого табору «Юний турист» (с. Количівка Чернігівського району) на урочистому козацькому колі, присвяченому відкриттю ІІ (обласного) етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)
(далі-Гра), зібралися джури з усієї області. Цьогоріч Гра на теренах Чернігівщини проходить вже вдесяте. Якщо у 2009 році змагалися лише два рої, то сьогодні під знаменами «Джури» об’єдналися 38 роїв, це майже 400 юнаків і дівчат. Упродовж шести днів усі вони будуть змагатися за почесне право представляти Чернігівську область на ІІІ етапі гри «Джура» «Джура – 2019: Самарська Січ» у липні цього року. 
Талалаївську громаду представляв рій «Братство імені Івана Сірка» Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Під керівництвом Пархоменко М.В., Чуби О.А та Чуби Р.М. джури Москаленко Дмитро, Корнієнко Станіслав, Прохорович Денис, В’ялий Віталій, Луценко Владислав, Сабадаш Арсен, Таралика Анастасія, Гриценко Олена, Загурська Альона та Беримець Анна вступили в гру.
Після реєстрації роїв та облаштування наметових таборів відбулося урочисте козацьке коло, присвячене відкриттю ІІ (обласного) етапу Гри.
Під звуки барабанного маршу у виконанні вихованок гурту «Остряночка» Остерського Будинку творчості дітей та юнацтва джури пройшли до місця проведення урочистого кола.
На святі були присутні представники обласного штабу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), патріотичних громадських організацій.
Учасників Гри привітав начальник Управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації, заступник голови обласного штабу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») Микола Конопацький. Він підкреслив, що за десять років для багатьох юнаків та дівчат Гра стала способом життя – рухливим, активним, патріотичним, вона формує навички, які допомагають виживати за складних умов, краще пізнавати історію та душу українського народу, виховує майбутніх воїнів.
Пам'ять полеглих захисників України усі присутні вшанували хвилиною мовчання.
За козацькою традицією отець Роман, настоятель кафедрального собору Святої Катерини Козацької православної громади міста Чернігова, провів освячення учасників козацького кола.  
Наприкінці урочистостей джури взяли участь у патріотичному флеш-мобі «Наша земля Україна».
Цього ж дня у рамках програми обласного етапу Гри проведено тренінги для ройових на формування командної взаємодії «Джура єднає» та конкурс з історії «Відун».
Упродовж шести днів у наметовому містечку проводитимуться конкурси «Таборування», творчо-мистецький «Ватра» та звітів про виконання домашнього завдання.
Гра «Сокіл» («Джура»). День перший
Після урочистого відкриття Гри практичний психолог Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді Інна Курганська разом з членами громадської організації «Юнацький корпус» провели виховний захід у формі тренінгу на формування командної взаємодії для ройових «Джура єднає».
Учасники виготовляли плакат «Дерево дружби», формували командний дух та згуртованість під час тренінгових занять на п’яти спеціально обладнаних локаціях. Після завершення виховного заходу, до 10-ї річниці проведення в області  гри «Сокіл» («Джура»), ройові висадили 30 саджанців катальп, які невдовзі перетворяться на чудову катальпову алею та прикрасять собою територію табору.
Протягом дня рої-учасники облаштовували свої табори в рамках конкурсу «Таборування», який триватиме упродовж всіх шести днів гри. Завдяки спільним зусиллям та втіленню оригінальних ідей юнаків і дівчат, наприкінці дня утворилося справжнє козацьке наметове містечко.
Ввечері було проведено перший заліковий конкурс «Відун» на знання історії України періоду національно-визвольних змагань ХХ століття. Конкурс проходив у формі вікторини, в якій брало участь по п’ять представників від кожного рою. Рій Талалаївської громади «Братство імені Івана Сірка» в цьому конкурсі посів високе четверте місце. Лише одиного балу не вистачило щоб увійти до призової трійки.
Завершився перший день гри гучною етнодискотекою.
Гра «Сокіл» («Джура»). День другий
День розпочався зі спільної ранкової руханки та смачних сніданків у наметових таборах.
Зранку одночасно розпочались два залікові конкурси – «Впоряд» та «Рятівник».
Конкурс строю та пісні «Впоряд» складався з обов’язкового завдання (виконання прийомів муштрового впоряду у складі рою) та творчого завдання з елементів впоряду у складі рою під музичний супровід. На завершення показу виконувався марш рою стройовим кроком з виконанням маршової патріотичної пісні.
Представники нашої громади зупинилися на двадцять третьому місці. Такий невдалий виступ лише підштовхнув наших учасників до боротьби.
Конкурс з надання першої долікарської допомоги «Рятівник» складався з перевірки рівня теоретичних знань шляхом відповідей на тестові завдання та практичної частини, під час якої рої виконували три завдання різного характеру. Учасники гри вправно один одному іммобілізовували кінцівки, зупиняли уявну артеріальну кровотечу, накладали шини, джгути та різноманітні пов’язки.
За підсумками роботи наш рій став девятим.
Увечері проведено обов’язковий творчо-мистецький конкурс «Ватра», під час якого кожен рій в один із трьох вечорів (відповідно до жеребкування) представить власне театралізоване дійство на тему Українського козацтва, Української революції 1917-1921 років та сучасної історії, використовуючи різні мистецькі жанри та музичний супровід. Кожного дня будуть визначатись кращі рої.
Крім того, у рамках програми з національно-патріотичного виховання  проведено:
- майстер-клас з використання військової зброї та захисту від нападу ворога, який провели представники батальйону Національної гвардії № 3066 в м. Чернігові. Джури з цікавістю розглядали зразки зброї, дивувались вправності гвардійців у збиранні-розбиранні зброї, із захопленням спостерігали за показовими виступами з рукопашного бою.
- виховний захід за участю представників Національної поліції України в Чернігівській області, під час якого учасники гри оглянули зброю, спеціальну техніку та професійне спорядження нацгвардійців. З особливою цікавістю юнаки та дівчата спостерігали за показовими виступами кінологів.
Гра «Сокіл» («Джура»). День третій
У першій половині дня відбулись комплексні інтелектуально-екстремальні змагання з військово-спортивними елементами «Пластун». Кожен рій отримував карту місцевості із позначеними контрольними пунктами, після прибуття на які, виконував спеціальні завдання. Серед них: стрільба з пневматичної гвинтівки, транспортування умовно потерпілого на ношах та на плащ-палатці, метання гранати, проходження «Лабіринту», рятувальні роботи. В цьому конкурсі наш рій посів девяте місце.
У другій половині дня було проведено один із найбільш емоційних і видовищних видів змагань гри – силові змагання «Перетягування линви», в яких одночасно брали участь по два рої. Кожному з них надавалось три спроби, перемагав той рій, який вигравав дві із них. У запеклій боротьбі перемогу отримав рій «Братство імені Івана Сірка» Талалаївської ОТГ та посів І місце.
Увечері цього дня було продовжено проведення творчо-мистецького  конкурсу «Ватра».
У вільний час джури із задоволенням брали участь у спортивних змаганнях з волейболу, які організували та провели працівники Чернігівської обласної дитячо-юнацької спортивної школи. Загалом, у цих змаганнях взяли участь більше двадцяти роїв.
Гра «Сокіл» («Джура»). День четвертий
День розпочався з традиційної руханки. Після її завершення хвилиною мовчання було вшановано пам’ять жертв політичних репресій в Україні та на знак жалоби приспущено прапори.
Упродовж дня проведено конкурс «Туристсько-спортивна смуга перешкод». Загальна довжина дистанції складала 120 метрів, контрольний час її проходження одним роєм становив 20 хвилин. У конкурсі взяли участь шість представників з кожного рою. Юнаки та дівчата завзято долали різноманітні перешкоди та етапи конкурсу – навісну переправу через яр, переправу по вірьовці з перилами, спуск-підйом схилом, рух по жердинах, в’язання туристських вузлів, транспортування потерпілого на ношах.
У безкомпромісній боротьбі перше місце посів наш рій «Братство імені Івана Сірка» Талалаївської ОТГ.
Увечері відбулась завершальна частина творчо-мистецького конкурсу «Ватра», за результатами якого перше місце знову посів рій «Братство імені Івана Сірка» Талалаївської ОТГ.
У рамках виховної програми гри проведено:
- показ документального фільму «Політичні репресії в Україні в кінці 20-х – середині 30-х років ХХ сторіччя» до дня пам’яті жертв політичних репресій в Україні;
- лекцію «Військова справа Київської русі», прочитану істориками-реконструкторами, працівниками Чернігівського міського Центру туристсько-оздоровчої та виховної роботи з дітьми і молоддю.
Гра «Сокіл» («Джура»). День п’ятий
Цього дня юні джури з нетерпінням очікували на конкурс «Стрільба»  та силові  змагання «Штовхання гирі».
Стрільба проводилась з пневматичної гвинтівки по мішені № 6 з відстані 10 метрів з положення лежачи. Кожен з учасників знаходився на окремому вогневому рубежі та виконував шість пострілів – три пробних, три залікових. За результатами стрільби визначався ройовий (командний) та індивідуальний (особистий) результат. За підсумками проведення конкурсу в командному заліку наш рій посів далеке 21 місце. Хоча селищна рада і придбала всім школам громади пневматичні гвинтівки та відсутність діоптричного прицілу, з яким стріляють на обласних змаганнях, далася в знаки. В цьому напрямку нам є ще над чим працювати.
У силових змаганнях «Штовхання гирі» взяли участь три особи від рою незалежно від статі. Вага гирі складала 16 кілограм. На виконання вправи кожному з учасників надавалось 5 хвилин.
За результатами змагань у запеклій боротьбі рій «Братство імені Івана Сірка» посів високе четверте місце і це після фізично виснажливого конкурсу «Перетягування линви» досить достойний результат.
Відповідно до програми виховних заходів проведено зустріч з прикордонниками та майстер-клас з використання військової зброї. Джури із захопленням слухали розповіді прикордонників Чернігівського загону Державної прикордонної служби України про службові будні та дії в незвичайних ситуаціях на кордоні, спостерігали за показовими виступами підрозділу кінологів з пошуку заборонених речовин, затримки порушників кордону із застосуванням спеціально навчених собак.
Увечері було підбито підсумки конкурсу «Таборування»І результати цього конкурсу суттєво вплинули на загальні підсумки всієї гри. Наш рій в цьому конкурсі посів вісімнадцяте місце.
За зведеними результатами всіх конкурсів та змагань у ІІ (обласному) етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») у 2019 році  рій «Братство імені Івана Сірка» Талалаївської ОТГ посів четверте місце не дотягнувши до призової трійки всього один бал. За п’ять років виступів у грі «Сокіл» («Джура») це найкращий результат нашої команди. Далася взнаки фінансова підтримка депутатів селищної ради та особисто селищного голови Величка Ю.Є.
21 травня 2019 року урочистою ходою під мелодію пісні «Ми – козаки» джури пройшли до місця проведення козацького кола, присвяченого закриттю підсумкового таборування та нагородженню переможців.
До учасників козацького кола звернулась Олена Соронович, заступник начальника Управління освіти і науки облдержадміністрації, яка привітала джур та побажала бути справжніми нащадками козацької слави: сильними, вправними, мужніми, любити свою Вітчизну, впевненими в своїх силах, любити свою Батьківщину.
Олена Соронович разом з Петром Степовиком, директором Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді, нагородили переможців обласного етапу гри «Сокіл» («Джура»).
Заключним акордом урочистого закриття обласного етапу гри став патріотичний флешмоб за участю роїв.
Бажаємо джурам нових перемог і досягнень, а головне – миру.










Олег Чуба
заступник керівника рою «Братство імені Івана Сірка»
(за матеріалами сайту управління освіти і науки Чернігівської ОДА)

Немає коментарів:

Дописати коментар